Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών


Καθώς ανηφορίζαμε την Ιερά Οδό, στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ένα σμήνος γοργοπόδαρων μαθητών από σχολείο της Αθήνας μας προσπέρασε. Μπροστά ο δάσκαλός τους, πίσω τα παιδιά με γέλια και φτερουγίσματα προσπαθούσαν να προκαλέσουν το ένα την προσοχή του άλλου με τα πειράγματά τους. Ξωπίσω τους κι εμείς. Τα δικά μας πουλάκια που προσπαθούσαμε να τα κρατήσουμε στους ρυθμούς των γονέων οι οποίοι και ακολουθούσαν..   πιο πίσω ένα άλλο σχολείο ετοιμαζόταν να προσπεράσει, ενώ ένα άλλο κατέβαινε χοροπηδηχτό. Πλήθος κόσμου γέμιζε τα μονοπάτια ενθουσιασμένο ….και ..πολυπολιτισμικό!  Άνθρωποι από την Κίνα, την Αμερική, την Ιρλανδία, την Ινδία, τον Καναδά ήρθαν να δουν και να νιώσουν αυτό το κάτι αυτού του τόπου. Την ενέργεια που ακόμα και σήμερα αναπέμπει.

Ήθελα να ρωτήσω, excuse me do we still have along way to the top? (έχουμε πολύ δρόμο για την κορυφή;) αλλά ντεπόμουνα… αυτοί όλοι ήρθαν από το πέρατα του κόσμου και ανέβηκαν χαμογελώντας και εγώ Ελληνίδα να ρωτάω αν είναι μακριά η κορυφή; Έ όχι, δεν θα το καταδεχθώ, αυτό σκέφτηκα και αποφάσισα: θα ρωτήσω κάτι άλλο τους επισκέπτες, excuse me did you like the studium and the theater? (σας άρεσε το στάδιο και το θέατρο;)… Και με αυτές και εκείνες τις σκέψεις φτάσαμε στην κοιτίδα του πολιτισμού. Ε ναι, ήταν ένας ενεργειακό τόπος. Χιλιάδες χρόνια μετά είμασταν κι εμείς εκεί και τη νιώσαμε όλοι αυτήν την ενέργεια! Ακόμη και τα παιδιά! Ακόμη και οι “ξένοι” ήταν εκεί να τη γευτούν.

“..το μοναδικό Δελφικό Τοπίο, συμπληρώνουν μια εικόνα που κατατάσσεται στις «εμπειρίες ζωής». Ο αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται σε όλη την πλαγιά του λόφου και είναι διάσπαρτος από έργα τέχνης και μνημεία, σχεδόν σε κάθε βήμα του επισκέπτη, που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για την ανάβαση.” (https://greece.terrabook.com/el/phocis/page/delfoi-xenagisi/ )

Τοπίο: Γύρω μας αρχαίοι κάθετοι βράχοι που «οριοθετούν» το Δελφικό Τοπίο:  πρόκειται για τις Φαιδριάδες Πέτρες, που έχουν την δική τους θέση στην ιστορία του Μαντείου, καθώς από εκεί κατακρημνίζονταν οι βέβηλοι

Η απόσταση από τους Δελφούς (Στάδιο Δελφών) και την Αρχαία Ολυμπία (Στάδιο Αρχαίας Ολυμπίας) = Αθήνα (Παναθηναικό Στάδιο) – Δελφοί , τυχαίο;; Τίποτα δεν είναι τυχαίο;
δελφοίΣτην πορεία για την κορυφή συναντήσαμε πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς :

Ο ναός της Αθηνάς Προναίας

Το Γυμνάσιο

Η Κασταλία Πηγή

Το ιερό του Απόλλωνα

Ο Θησαυρός των Σιφνίων

Ο Θησαυρός των Αθηναίων

Η Στοά των Αθηναίων και ο Αναλημματικός Τοίχος

Ο ναός του Απόλλωνα

Το Αρχαίο Θέατρο και το Στάδιο

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους… τελικά φτάσαμε στην κορυφή χαμογελαστοί (και οι άνθρωποι εκεί παιδιά, μαθητές, γονείς κλπ από όλον τον κόσμο ήταν  όλοι χαμογελαστοί !!)


Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους : Photo Album   κατεβάστε το υλικό από εδώ

Το μουσείο των δελφών στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 2.270 τ.μ.  Διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και εργαστήριο αποκατάστασης ψηφιδωτού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *